Matkultur
Tyvärr dominerar engelsk matkultur på Irland. Allt går att panera, och du får chips (pommes frittes) till allt. Kött är alltid well done, och du får kokta grönsaker till maten (morötter, haricot verts, broccoli. Istället för sås är det gravy (sky) eller för fågel, stuffing (brödsmulor blandade med kryddor) som gäller.
Råvaror
Det finns väldigt bra råvaror producerade på ön, men irländarna själva använder dem inte till så värst intressanta rätter. Den vanliga irländaren verkar ej heller ha fattat tycke för långväga utlänska matinslag. Det är till och med så att den stora gruppen polacker som bor och arbetar i irland har sina egna polski sklep (polsk butik) i nästan varje stad.
Besök gärna en slaktare för att inhandla kött när du lagar mat, det är ett inslag som försvunnit i sverige där vi får våra bitar färdigskurna och plastförpackade. Köttet är nästan alltid lokalproducerat. På samma sätt är också fiskaffärer fortfarande vanliga i irlänska städer.
Potatis
Irland är känt för potatis. Men som svensk så står chips ut mer än potatis i sig, som sagt så serverar de chips till allt, till lasagne och pasta, eller som tilltugg till en öl. Det är mindre lätt att hitta en nykokt potatis, eller ugnsbakade potatisklyftor, eller hasselbackspotatis, men en eller annan stekt potatis har serverats i Irland.
Pubbar
Det Irland saknar i matlagning har de i pubmiljö. En “Irlänsk pub” är ett koncept runt hela världen, och irländarna själva rynkar ofta på näsan över bleka immitationer utomlands. Inredningen är ofta inte värst krånglig, bord och stolar i massivt trä, en öppen eld, färgade fönster.
Öl
På fat så finner du minst någon av dessa irlänska ölsorterna
- Guiness, en stout som alla känner till. En guiness ska ta tid att hälla upp, glaset fylls till 80% sedan får den stå och falla innan glaset fylls upp och får sin skumkrona.
- Smithwick’s, en irlänsk röd ale som är väldigt len och lättdrucken.
Annars är ljus lager väldigt populär, så som heineken, corona, och miller.
Cider
Som svensk kan man bli överraskad av att Kopparbergs cider finns nästan överallt. Det är väldigt populärt. Annars dricker de torrare cider, så som Bulmers.
Irlänsk whisky
Irlänsk whisky tog några hårda smällar när alkoholförbudet infördes i USA och sedan bröt andra världskriget ut. Dessa två händelser tog bort stora delar av exportmarknaden, och när den kom tillbaka så lyckades scotch (skottsk whisky) växa till sig och ta whiskymarknaden.
Irlänsk whisky använder barley (korn) som torkas genom att elda bergarten antracit istället för torv, detta för att den brinner med mycket mindre rökutveckling, vilket är en skillnad mot skotts whisky. Skottsk whisky smakar därför mycket rökigare.
Den irlänska whiskyn destileras ofta tre gånger för att göra smaken än lenare, sedan lagras den i minst tre år, annars får den inte säljas som whisky. Lagringen sker som oftast i ekfat som redan har använts för sherry eller bourbon, detta eftersom ett nytt ekfat tillför en för stark söt smak.